Home
Dorpspamflet Agenda Fietsroutes Organisaties
Handelaars Tour

 

Van landbouw- naar woondorp

Afkomst

De dorpsnaam 'Kircheim", germaans voor "kerk" en woning", duikt voor het eerst op in een archiefstuk van 1065, opgesteld bij een geschil tussen de abt en de voogd van de abdij. De abt van Sint-Truiden was toen immers heer en eigenaar van een groot deel van het grondgebied. In bet gehucht Heusden plaatsen sommigen het middeleeuwse gerechtshof van Verte, waar een aantaI Loonse eilandjes in het gebied Velm-Jeuk-Gelinden-Borlo in beroep konden gaan. Een belangrijk Loons leen* was bet Alstergoed, waaraan ook de voogdijrechten over de abdijgoederen verbonden waren. Tijdens bet "Ancien Régime" van voor de Franse revolutie volgden de families van Kerckem, van Alsteren-Hamal, Henrix, Everarts, de Scroots, Van Scboor en de Bormans-de Selys elkaar op als kasteelheer. Het kasteel in het dorpscentrum was hiervan de zetel. Een ander Ieengoed*, afhankelijk van het leenhof van Heers, was in handen van de families van Hinnisdael, genaamd van Kerckem, de Heusch van Zangereye,de Moffarts en Brouckmans. Zetel hiervan was het Wit Kasteel.

De gemeente had zoals de hele streek veel te lijden van ingekwartierde en rondtrekkende legereenheden in het laatste kwart van de 17de eeuw en het midden van de 18de eeuw. Vanaf het midden van de vorige eeuw zijn er voldoende gegevens bewaard om het dorp in cijfers te beschrijven. In 1840 was 83 % van de 505 hectaren nog ingenomen door akkerland en slechts 8% door boomgaarden, meestal rond de gebouwen gelegen. Pas rond de eeuwwisseling zullen de fruitboomgaarden toenemen en het landschap meer verdichten.

De behuizing bestond in 1840 uit 59 woningen waarvan 80 % gerangschikt werden tussen een "kleine Iandbouwerswooning in hout en leem gebouwd en met stroo gedekt, samengesteld uit twee kamers en twee plaetsjes, in gemeenen staet" en een "leeme hutte voor arme lieden, hebbende slechts eene plaets". Belangrijk voor de ontsluiting van het dorp was de al genoemde aanleg van de steenweg Hannuit-Sint-Truiden in 1853. Vanaf 1890 zien we in de hele streek een grote tewerkstelling en uitwijking naar het Luiks industriegebied, voor Kerkomse inwoners te bereiken via het station van Roost (Rosoux) enkele kilometers zuidelijker. De bevolking verdriedubbelde op enkele eeuwen tijd : van ongeveer 170 zielen in 1643 naar 524 in 1910 en 623 in 1984.

Later..

In 1971 werd Kerkom opgenomen in de landelijke fusie Borlo, in 1977 werd het bij het regionaal verzorgingscentrum Sint-Truiden gevoegd. In dat jaar werd het gehucht "Op den berg" uitgebreid met de verkaveling "Kasteelzicht". Nu zijn er in Kerkom nog weinig landbouwers. Door de afwezigheid van lokale nijverheid werd het vooral een woondorp voor pendelaars. Toch blijven de fruit- en bietenteelt het gezicht van het dorp nog grotendeels bepalen.

 

Hosting & Design || Yappa