Home
Dorpspamflet Agenda Fietsroutes Organisaties
Handelaars Tour

 

De verbrande parochiekerk

De parochie Kerkom in Haspengouw werd pas in de 12de eeuw afgescheiden van haar moederkerk Velm. Het recht om de pastoor te benoemen werd na een overeenkomst in 1295 om beurt uitgeoefend door de abdij van Sint-Truiden en het Sint-Lambertuskapittel van Luik. Twee derden van de tienden waren sinds 1589 voor het Klein-Seminarie van Sint-Truiden. Drie historische gebouwen getuigen nog van het geestelijke gemeenschapsleven in Kerkom.

De pastorie met ruime tuin werd in 1929 ontworpen in neo-maasrenaissance door de Tongerse ingenieur-architect Mathieu Christiaens. De hememing van een rondboogdeur, van kruisvensters en speklagen in natuursteen verwijzen naar de toenmalige bewondering voor de streekeigen oude
bouwkunst.

De Pastoriestraat zwenkt naar de beekvallei toe en leidt langs de Sint-Martinuskerk die tegen de valleiflank op een platform werd opgetrokken. Het huidige neo-classicistisch zaalkerkje zou omstreeks 1820 gehouwd zijn tegen een driezijdige afgesloten koor uit het eerste kwart van de 18de eeuw. Het pleisterwerk dateert naar verluidt uit 1725. Bij een vergroting in 1860 naar ontwerp van de Sint-Truidense architect Isidore Gérard werd de westentoren ingebouwd. De kerk brandde volledig uit op 11 januari 1975, waarbij het meubilair, waaronder drie 18de-eeuwse portiekaltaren, grotendeels verloren ging. Enkel de buitenmuren van toren, schip en koor met de volledige sacristie bleven gespaard.

In 1982 kon men de gerestaureerde kerk terug inwijden. In de voorgevel van de toren is een natuurstenen wapenschild ingemetseld. Het edel smeedwerk draagt vaak inscripties die naar de schenker verwijzen zoals een zilveren ciborie in 1645 door Godfried Adriaan baron de Reede en Maria Mérode geschonken of een zilveren kroon in 1702 door pastoor Dutrieu gegeven. Tegen de binnenkant van de koormuur bleef een grafsteen bewaard van één van de heren van Kerkom. Jonker Laurens van Alstere stierf in 1538. Zijn grafsteen toont in halfverheven reliëf met gotisch randschrift en familiewapens in vierpas een geharnaste ridder met opgeklapt vizier. Zijn voeten rusten op een hazewind en aan zijn gordel hangt een lang ruiterzwaard. Op het ommuurde kerkhof staan her en der blauwstenen grafkruisen uit de jaren 1623-1666 en 1738-1752. Bemerk ook de inscripties van evangelieteksten in de hekpijIers van de kerkhofingang.

 

Hosting & Design || Yappa